Yandex Metrica
2019'da Öğrenmek İçin En İyi Programlama Dilleri Nelerdir - Yasin Sunmaz

Yasin Sunmaz

Kodladıkça değişen bir dünya...

2019'da Öğrenmek İçin En İyi Programlama Dilleri Nelerdir

30.01.2019 yasinsunmaz 3230 0

2019 yılında yazılım geliştiriciler tarafından öğrenilmek istenilen programlama dilleri belli oldu.

Geliştiriciler gelecek yıl boyunca açık kaynaklı olan Python, Microsoft destekli TypeScript, Google destekli olan Go ve Android uygulamaları oluşturmak için, Go dili olan Kotlin'i öğrenmek için çok istekli olduğu anlaşıldı.

Araştırma sonuçları, dünyadaki 71.281 geliştiriciye bugün hangi dilleri ve bu yıl ne öğrenmek istediklerini sorduğunu belirten geliştirici pazarı HackerRank tarafından yapılan bir anketten elde edildi. Sonuçlar 2019 Geliştirici Becerileri Raporunda yayınlandı. 

Google’da 2007’de oluşturulan Go, geliştiricilerin 2019’da öğrenmek istediklerini söyledikleri en üst dillerin başında gelmekte. Bununla birlikte Go dilini takip eden Kotlin, Python ve TypeScript oldu. Gelecek yıl için geliştiricilerin gündeminde yüksek olan diğer diller: R, Swift ve Scala.

HackerRank, geçtiğimiz yıl içinde TypeScript’e olan geliştiricilerin ilgisinin arttığını farkına vardı. Dil, Microsoft tarafından 2012'de geliştirilmişti. O kadar eski olmamasına rağmen giderek ilginin artacağını gösteriyor.

2017'de Bilinen Yazılım Dilleri

2017'de Bilinen Yazılım Dilleri
Resim: HackerRank

TypeScript ayrıca HackerRank'ın 2017 geliştirici anketinde öğrenilecek en popüler beşinci dil olmaktan çıkıp 2018 anketinde öğrenilecek en popüler dördüncü dil oldu. 

2018'de Bilinen Yazılım Dilleri

2018'de Bilinen Yazılım Dilleri
Resim: HackerRank

HackerRank, TypeScript'in artan popülaritesinin, yaygın JavaScript bilgisi ve birçok JavaScript çerçevesinin TypeScript kullanmasından kaynaklandığına inanıyor. Dil, 2018'deki tüm geliştiricilerin yaklaşık dörtte biri tarafından geçen yıla göre %15 daha fazla biliniyor.

TypeScript, 2018’deki HackerRank’ın en popüler dilleri listesinde sekizinci sırada yer almıştır.

2018'deki en iyi dil, geliştiricilerin %73'ü tarafından en hızlı şekilde öğrendikleri dil JavaScript dili oldu. 2018’de geliştiricilerin %73’ü, 2017’de %67’si JavaScript dilini bildiklerini söyledi. Kalan ilk 10 dil arasında, Java, C, Python, C ++, PHP, C #, TypeScript, Pascal ve Ruby vardır.

2019'da Öğrenilmek İstenilen Yazılım Dilleri

2019'da Öğrenilmek İstenilen Yazılım Dilleri
Resim: HackerRank

Öğrenci geliştiricilerinde ise durum oldukça istisnadır. 2018’deki öğrenci geliştiricilerin sadece % 42’si JavaScript bildiklerini söyledi. Bunun nedeni, çoğu üniversitede bilgisayar ile ilgili bölümlerde JavaScript öğretilmemesi olabilir; bu nedenle, öğrenciler genelde okuldan çıktığında ya da iş hayatındaki uygulamaları yaparken Java Script dilini öğrenmektedir. 

JavaScript HackerRank'ın en iyi programlama dilleri listesini yönetirken, Python 2018 için Tiobe endeksinde birinci oldu. JavaScript'in aksine, Python üniversitelerde yaygın olarak öğretilmekte ve makine öğrenmesi, komut dosyası oluşturma, web programlama ve bilimsel hesaplama için popüler bir dil haline gelmiştir. Bu durumda Pyhton'un giderek hayatımızda yeri olacağını göstermektedir.

Java’ya alternatif olan Kotlin’in kullanımı, Google’ın Android uygulamaları geliştirmek için resmi olarak desteklediği bir dil yaptıktan sonra son iki yıl boyunca büyük bir ilerleme kaydetti. Microsoft'un sahip olduğu GitHub, kod barındırma sitesinde en hızlı büyüyen dil olduğunu buldu.

2019'da Framework Geliştiricilerin Öğrenmek İstedikleri

2019'da Framework Geliştiricilerin Öğrenmek İstedikleri
Resim: HackerRank

AngularJS, geliştiricilerin bildiği en popüler framework olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, daha fazla sayıda geliştirici React'i öğrenmeye başladı. React'i bilen geliştiricilerin yüzdesi 2017'de% 20'den 2018'de% 26'ya yükseldi.

React'i bilen geliştiricilerin sayısının artmaya devam etmesi muhtemeldir. Geliştiricilerin 2019'da öğrenmek istedikleri 1 numaralı framework olmuştur. React, AngularJS'den daha basit ve daha esnek olduğu düşünülerek, AngularJS'yi sollama eğiliminde.

Kaynaklar:
HackerRank
ZDNet

  • Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.

Diğer Yazılar

Dijital Pazarlama Stratejileri: İşletmenizi İnternette Büyütmenin 5 Yolu

07.06.2023 yasinsunmaz 194 0

Dijital çağda, işletmelerin başarılı olabilmek ve büyüyebilmek için internetin gücünden faydalanması önemlidir. Dijital pazarlama stratejiler...

Elon Musk, Görüntüleyebileceğiniz Tweet Sayısına Aylık Sınır Koyabilir!

08.11.2022 yasinsunmaz 357 0

Teknik Platformer bülteninden alınan bir rapora göre, Musk ve üst düzey danışmanlarından biri, toplantılarda ücretsiz kullanıcıların görebileceği twee...

Visual Studio Kullanırken Hızınıza Hız Katacak Kısayollar

06.11.2022 yasinsunmaz 2286 0

Visual Studio kullanırken işlemlerimizi fare ile yapmak ister istemez bir zaman kaybına neden olabiliyor. Hızlı ve efektif kullanabilmek adına Visual Studio'da kullanabileceğiz...

YouTube ve Website Videolarındaki Yazıları Kopyalama

14.09.2022 yasinsunmaz 14879 0

Öncesinde paylaştığım fakat blog yazımda bahsetmediğim işinize yarayacak çok güzel iki eklentiyi sizinle paylaşmak istiyorum. YouTube veya Udemy gibi platformlarda...

Yazılımcılar İçin Faydalı API'ler

08.09.2022 yasinsunmaz 17906 0

Günümüz teknolojilerinde hemen hemen birçok işlemde API kullanıyoruz. Farklı platformlar veya teknolojilerden kaynaklı olarak API'lere ihtiyaç duya...

SOLID Yazılım Prensipleri

26.11.2022 yasinsunmaz 848 0

SOLID prensipleri yazılım geliştirmede başlarda anlayıp uygulaması zor olsa da buna uyarak kod geliştirmenin faydasını zamanla görebilirsiniz. Yazdığınız kodlarda sonradan yap...

Geliştiriciler İçin En İyi 13 Online JSON Araçları

19.06.2022 yasinsunmaz 1154 0

Geliştiriciler için JSON veri tepi sıkça kullanılmakta. Durum böyle olunca zaman zaman hem görsel hem de daha düzgün görünmesi iç...